Follow @thailandgekclub

maandag 16 maart 2009

HET JAAR VAN DE OS


Waar beter Chinees Nieuwjaar te vieren dan in het hart van Chinatown in Bangkok. Dit jaar op 26 en 27 Januari en het zal ongetwijfeld weer een spektakel worden met kleurrijke traditionele optochten, veel muziek, dans, draken en lekker eten.Veel speelt zich af in en rond de hoofdstraat, Yaowarat Road.
Maar 25 januari was ook leuk, veel repetities enz enz

In China vind tussen eind Januari en begin Februari het Chinese Nieuwjaar plaats. Ook al leven de mensen in China en omringende landen naar het westerse kalenderjaar, het Chinese Nieuwjaar is het belangrijkste feest. Ook in Thailand wordt dit Nieuwjaar gevierd. Dit jaar is het jaar van de Os.

Chinees nieuwjaar wordt gevierd op de eerste dag van de maanmaand van de Chinese jaartelling. De datum van het Chinese nieuwjaar verschilt daarom ieder keer, maar is altijd wel tussen 21 januari en 20 Februari. Dit jaar op 25 Januari. Het Chinese nieuwjaar is belangrijk omdat het feest de eerste dag van de lente aangeeft.Voordat het nieuwjaar begint worden lopende schulden afgelost.
Ook woningen en winkels moeten goed schoongemaakt worden.
Het huis moet schoon zijn omdat, volgens de traditie, de 'keukengod' Tsao Chun aan de keizer Yu Huang-ti voor het nieuwjaar verslag uitbrengt over het huishouden.

Er was veel te zien en te horen: de vuurspuwende draak, en een act op een lange paal waarbij een jongeman van hooguit een jaar of 25 (vastgebonden boven aan de paal) soms onderuit leek te gaan (wat goed was voor een hoop geschreeuw uit het publiek) en dan weer omhoog werd geschoten om het gevecht op hoogte met de draak weer aan te gaan. De moeite waard in ieder geval.

Je ziet veel rode kleding en rode lantaarns om kwade geesten af te schrikken, sinaasappels, eenden en wierook die worden geofferd aan de goden.
Hier en daar lopen mensen rond in klederdracht. Het publiek doet mee door rode shirts te kopen waarop het symbool van het nieuwe jaar, de os geborduurd is en die meteen aan te trekken. Ook wij lopen met een fraai rood shirt aan.

Eetstallen zijn voor de gelegenheid overal opgezet, en er wordt niet alleen Chinees eten verkocht.We zien twee mannen met grote hamers slaan op een massa die eruit ziet alsof hij bestaat uit pinda's en suikersiroop en maken er iets kneedbaars van dat wordt opgerold en in stukken gesneden. Daar staat een vrouw met hoofddoek flinterdunne roti te verkopen. Even verderop worden kwarteleitjes gebakken in iets dat nog het meest weg heeft van een poffertjespan. Op meerdere plaatsen wordt dim sum aangeboden.

Prinses Maha Chakri Sirindhorn komt voor openingsceremonie van de Wat Traimi,op Maandag 26/01/2009.
Daarna loopt ze o.a door de Yaowarat road, dikke rijen met mensen, om een glimp op te vangen.
Wij hebben uren gewacht, en zagen haar 5 seconden, foto en film mocht niet, daar werd goed op gelet.BANGKOK CHINATOWN CHINESE NEW YEAR FESTIVAL 2009 from ThailandGekClub on Vimeo.
Een reactie posten